Konusunda uzman olan personel çatı üstünde net ölçü alma işlemini yapar.
Daha sonra alınan ölçülerde oluk üretimi yapılır. Makineden çıkan yağmur olukları çatı üzerine aktarımı sağlanır. Oluk kelepçeleri takılır.
Kelepçe araları 40 cm ile 45 cm arasında olmalıdır. Cepheye yerleştirilen yağmur oluklarının eğimleri hesaplanarak kelepçeleri çakılmaya başlanır. Her kelepçede iki adet çivi deliği bulunmaktadır. Köşe ek yerleri önceden ayarlanmış şablon vasıtası ile kesilerek birbirine tam yapıştırılır.
Köşe eklerine metal silikonu çekilir. Yağmur iniş borularının su gider boğazları olukta makas, bıçak, tornavida ile değil matkaba takılan panç yardımı ile pürüzsüz ve hatasız olarak açılır. Boğaz sacı el ile yapılmaz presten çıkmış hazır çift taraflı boyalı kullanılır.
Oluklara ek olarak 20 cm kiremit altı oluk yaka sacı ilave edilir. Bu kışın oluklarda biriken kar ve buzun çatı içerisine geri tepme yapmaması içindir. Son kontrol yapıldıktan sonra kiremit kapatma işlemine başlanabilir.
Çatı Taşıyıcılarının Güçlendirilmesi : Çatı taşıyıcı elemanları (ahşap karkas) kontrol edilerek hasarlı olanlar yenileri ile değiştirilir.